Predavanje: "Učinkovito poučavanje programiranja u Javi"

Detalji

Predavanje: "Učinkovito poučavanje programiranja u Javi"

Odjel za obrazovanje Hrvatske sekcije IEEE poziva vas na predavanje

"Učinkovito poučavanje programiranja u Javi"

koje će održati Dr. sc. Marko Čupić,
sa Zavoda za elektroniku, mikroelektroniku, računalne i inteligentne sustave Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu
u ponedjeljak, 16. ožujka 2015. u 18 sati u Sivoj vijećnici
Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Predavanje će se moći pratiti i putem Interneta na adresi mms://mediaserver.lss.hr/IEEE-E25

Programski jezik Java danas je jedan od najraširenijih objektno-orijentiranih jezika koji podržava istinsku višeplatformnost te ugrađenu višedretvenost, koji uz standardni OOP programerima nudi i aspekte funkcijske paradigme te koji danas ima značajnu primjenu kako na stolnim računalima, tako i na poslužiteljima, mobilnim uređajima te ugrađenim uređajima.

U okviru ovog predavanja osvrnut ćemo se na kratku povijest Java tečaja: kada je krenulo, kako je krenulo i zašto je krenulo. Što studenti kažu o vještini? Što smo sve od 2003. pa do 2014. napravili i kako je to pomoglo FER-u?

Predavanje i diskusija nakon njega će tražiti odgovore na pitanja primjeni IKT u obrazovanju inženjera. Neka od pitanja na koja će se tražiti odgovori su:

  • Zašto studente poučavam Javu?
  • Je li bolji obavezni predmet, izborni ili vještina?
  • Koje probleme imaju studenti u svladavanju Jave?
  • Koje probleme ima nastavnik?
  • Koje povratne informacije daje industrija?
  • Postoji li razlika u poučavanju onih koji imaju veće iskustvo programiranja u nekom drugom jeziku od onih koji nemaju programerskih iskustava?

Dr. sc. Marko Čupić od siječnja 2003. godine zaposlen je na Zavodu za elektroniku, mikroelektroniku, računalne i inteligentne sustave Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Uključen je u izvođenje nastave na nizu preddiplomskih i diplomskih kolegija FER-a (Digitalna logika, Objektno orijentirano programiranje, Umjetna inteligencija, Interaktivna računalna grafika,  Oblikovni obrasci u programiranju, Neizrazito, evolucijsko i neuroračunarstvo), održava nekoliko vještina (Osnove programskog jezika Java, Osnove izrade PHP aplikacija, Rješavanje optimizacijskih problema algoritmima evolucijskog računanja u Javi, Platforma Java i potporne tehnologije otvorenog koda u poslovnom okruženju). Autor je i suautor zbirke zadataka, nekoliko knjiga i drugih nastavnih materijala te web sustava (Ferko, VHDLLab/VHDLLab2, StudTest, SiCoMa) i programskih paketa poput (FreeFormCreator, FreeFormScanner, FreeFormReader). Više godina radio je različite vrsta rasporeda za cjelokupni FER (rasporedi provjera znanja uz optimalnu dodjelu dvorana, rasporedi laboratorijskih vježbi, korekcije i naknadna smještanja studenata u grupe za predavanja, i slično).

FaLang translation system by Faboba
   
© Laboratorij za sustave i signale - Copyright 1986 - 2013.