Javno Predavanje: Alen Hrga - Uvod u blockchain i kriptovalute

Detalji

 

Centar informacijske sigurnosti FER-a poziva vas na predavanje

Uvod u blockchain i kriptovalute

koje će održati univ. bacc. ing. Alen Hrga, zavodski suradnik na

Zavodu za visoki napon i energetiku FER-a

u srijedu, 12. rujna 2018. u 16:00 sati u dvorani D-160

Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu

 

Sadržaj predavanja:

• Motivacija za nastanak raspodijeljenih knjiga.
• Uvod u kriptovalute.
• Interna struktura blockchaina kao strukture podataka.
• Postizanje konsenzusa u mreži.
• Problemi oko skalabilnosti.
• Budućnost blockchain tehnologije.
 

 

Alen Hrga je zavodski suradnik na Zavodu za visoki napon i energetiku na Fakultetu elektrotehnike i računarstva. Bavi se istraživačkim radom primjene blockchaina i općenito tehnologija raspodijeljenih knjiga u elektroenergetskim sustavima.

 

 
 
 
 
 
 
 

 

Javno Predavanje: Tihomir Katulić - Praksa zaštite osobnih podataka

Detalji

 

Centar informacijske sigurnosti FER-a poziva vas na predavanje

Prakse zaštite osobnih podataka

koje će održati doc.dr.sc Tihomir Katulić,

srijedu, 13. lipnja 2018. u 16:30 sati dvorani D-160 

Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu

 

 

Nakon dvogodišnje odgode, krajem svibnja ove godine počela je primjena Opće uredbe o zaštiti podataka koja donosi novi, osuvremenjeni okvir zaštite osobnih podataka na području EU i zajedničkom europskom ekonomskom prostoru. U međuvremenu je i hrvatski zakonodavac usvojio Zakon o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka. Što nas čeka s početkom primjene, jesmo li dorasli u institucionalnom i profesionalnom smislu, kako djeluju mehanizmi osiguranja konzistentne primjene Uredbe i koji su budući koraci europskog i hrvatskog zakonodavca?

 

 

 

 

 

Tihomir Katulić rođen je 1979. u Zagrebu. 2003. diplomirao na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je 2012. i doktorirao.
 
Predaje na kolegijima Pravna informatika, Osnove informacijske sigurnosti, Pravo elektroničkih medija, Privatnost u elektroničkim komunikacijama i drugim kolegijima pri Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, kolegiju Informatičko pravo pri Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, specijalističkom poslijediplomskom studiju intelektualnog vlasništva Sveučilišta u Zagrebu, poslijediplomskom specijalističkom studiju Pravni i ekonomski okvir poslovanja u EU pri Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu itd.
 
Autor je elektroničkog udžbenika „Uvod u intelektualno vlasništvo“, koautor udžbenika "Pravna informatika i informacijsko pravo" te autor znanstvenih i stručnih radova iz područja regulacije elektroničkih komunikacija, intelektualnog vlasništva, zaštite osobnih podataka, informacijske sigurnosti i drugih područja prava informacijskih tehnologija objavljenih u zbornicima međunarodnih znanstvenih konferencija te znanstvenim i stručnim časopisima poput Zbornika Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Zbornika Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Prava u gospodarstvu, Informatora, Edupointa itd.
 
Član je Croatian Internet Governance Foruma, Hrvatskog društva za autorsko pravo, Hrvatske akademije pravnih znanosti. Član je programskog odbora CARNet Users Conference. Dugogodišnji je vanjski suradnik časopisa Bug, Mreža, Infotrend, a objavljivao je i stručne članke i analize u časopisima Banka, Privredni vjesnik, Poslovni dnevnik, Sistemac itd. Od 2003. kao konzultant i vanjski stručnjak savjetuje niz domaćih trgovačkih društava i ustanova. Od 2011. surađuje kao vanjski konzultant na poslovima informacijske sigurnosti i regulatorne sukladnosti na području zaštite osobnih podataka na projektima za vodeće hrvatske kompanije.
 

Javno Predavanje: Dijana Tralić - Što se skriva u fotografijama?

Detalji

Centar informacijske sigurnosti FER-a poziva vas na predavanje

Što se skriva u fotografijama?

koje će održati dr.sc. Dijana Tralić
sa Zavoda za radiokomunikacije Fakulteta elektrotehnike i računarstva
srijedu, 20. Travnja 2016. u 15:30 sati u dvorani D-160  Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu
 
 
Jedna od ključnih karakteristika digitalnih slika je svakako  jednostavnost izmjene njihovog sadržaja, što je dodatno olakšano  razvojem naprednih alata za obradu slika. Izmjena sadržaja digitalnih  slika postala je vrlo raširena, a izmjene je gotovo nemoguće  primijetiti bez analize slike.
Digitalna forenzika slika uključuje skup metoda za analizu  digitalnih fotografija s ciljem utvrđivanja načina njihova nastanka,  identifikacijskog otiska kamere ili vrste manipulacije izvedene nad fotografijom.

U okviru ovog predavanja predstavit će se osnovni tipovi manipulacije nad digitalnim slikama:
 
  •  manipulacije provedene na istoj slici,
  •  manipulacije provedene kombinacijom više slika,
  •  računalno generiranje slika
  •  te skrivanje poruka u sliku.
 
Poznatije manipulacije digitalnih fotografija analizirat će se uporabom pasivnih i aktivnih metoda digitalne forenzike.
 
 
Dijana Tralić Dijana Tralić je zaposlena na Zavodu za radiokomunikacije na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, Sveučilišta u Zagrebu od 2010. godine. Doktorski rad, pod naslovom „Detekcija kopiranih područja na digitalnim slikama analizom statističkih svojstava slika“, izradila je pod vodstvom Prof. dr. sc. Sonje Grgić. Područje njenog istraživanja je digitalna forenzika slike, detekcija manipulacija na slikama te šifriranje sadržaja slike. Aktivno je uključena u izvođenje nastave na više predmeta preddiplomskog i diplomskog studija.
Dijana Tralić boravila je 2013. i 2014. godine na Cardiff University, Cardiff, Wales, UK, u ukupnom trajanju od sedam mjeseci. Tijekom stručnog posjeta radila je na razvoju algoritama za detekciju kopiranih područja na digitalnim slikama pod vodstvom Prof. dr. sc. Paul L. Rosina i Doc. dr. sc. Xianfang Suna. Autorica je 15 znanstvenih radova na međunarodnim konferencijama, jednog znanstvenog rada u međunarodnim časopisima, jednog poglavlja u knjizi te je urednica tri Zbornika skupova s međunarodnom recenzijom. Članica je organizacijskog odbora simpozija ELMAR i udruge IEEE.
 
 
 
 

Predavanje: "Učinkovito poučavanje programiranja u Javi"

Detalji

Predavanje: "Učinkovito poučavanje programiranja u Javi"

Odjel za obrazovanje Hrvatske sekcije IEEE poziva vas na predavanje

"Učinkovito poučavanje programiranja u Javi"

koje će održati Dr. sc. Marko Čupić,
sa Zavoda za elektroniku, mikroelektroniku, računalne i inteligentne sustave Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu
u ponedjeljak, 16. ožujka 2015. u 18 sati u Sivoj vijećnici
Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Predavanje će se moći pratiti i putem Interneta na adresi mms://mediaserver.lss.hr/IEEE-E25

Kraj upravljanja vozilima?

Detalji

Koncern proizvođača automobila je izjavio da oni očekuju da će autonomni automobili doseći komercijalnu isplativost do 2020.g. Računalni sustavi i senzori koji se koriste za parkiranje i kočenje, a u određenoj mjeri upravljač nam već danas daje uvid u budućnost u kojoj strojevi neće samo voziti bez naše pomoći, nego će biti i bolji od bilo kojeg čovjeka.

Opširnije:Kraj upravljanja vozilima?

   
© Laboratorij za sustave i signale - Copyright 1986 - 2013.